Pri makrónkach je dôležité vybrať si metódu, ktorá vám bude vyhovovať najviac – či už francúzska, talianska alebo švajčiarska. Mne osobne sa najviac páči francúzska, no na internete nájdete obrovské množstvo receptov, takže treba skúšať a vybrať si ten správny pre vás.

  • Najprv si pripravte všetky potrebné pomôcky – kuchynskú váhu, plech, podložku, zdobiace vrecko s hladkou špičkou, všetky suroviny, mixér, silikónovú stierku atď. a až potom začnite piecť. Budete tak mať všetko po ruke a počas prípravy už nebudete musieť odbehovať a hľadať pomôcky po kuchyni.
  • Suroviny vážte na gram presne.
  • Bielky šľahajte na krásny lesklý sneh s pevnými špičkami a dávajte si pozor, aby vám pri oddeľovaní vajec nespadol ani kúsoček žĺtka do bielkov. Misu, v ktorej budete bielky šľahať, si môžete vytrieť kuchynskou utierkou s kvapkou octu alebo bieleho alkoholu. Zbavíte sa tak mastnoty, ktorá mohla v mise ostať aj po umytí.
  • To isté môžete urobiť s podložkou, na ktorej budete makrónky piecť. Ak by bola podložka čo i len trochu mastná, makrónky sa nepodaria – vo vnútri sa vám urobí priehlbina. Ak sa vám to deje aj napriek tomu, že ste podložku odmastili, skúste použiť inú podložku.
  • Mne najviac vyhovuje teflónová fólia na pečenie, ale zvykla som používať aj papier na pečenie – ten samozrejme odmasťovať netreba.
  • Ak chcete dosiahnuť, aby boli makrónky rovnako veľké, dajte si pod podložku šablónu s predkreslenými krúžkami. Šablónu po nastriekaní makróniek odstráňte a buď zospodu pobúchajte plech dlaňou alebo buchnite plechom o stôl.
  • Niektoré metódy vyžadujú úplne zaschnutie povrchu makrónky pred pečením. Pri izbovej teplote to niekedy môže trvať aj hodinu, ale schnutie makróniek viete urýchliť tak, že si rúru predhrejete na cca 90 – 100 ° C, vypnete ju, trochu vyvetráte a plech vložíte do vypnutej rúry. Makrónky po pár minútach skontrolujte. Keď prejdete prstom po povrchu a nič sa nelepí, tak ich už môžete piecť. Nenechávajte ich tam príliš dlho, potrebujeme, aby nám zaschol iba povrch a nie celá makrónka. 
  • Pečenie makróniek je niečo, čo možno budete musieť skúšať viackrát, kým vychytáte správnu teplotu a čas pre vašu rúru. Ja pečiem na 120 °C cca 16 minút, program horúci vzduch.
  • Po upečení nechajte makrónky úplne vychladnúť, až potom ich odlepujte od podložky.
  • Ideálna makrónka je zvnútra plná, mäkká a vláčna. Ak sa vám stane, že makrónky majú vo vnútri malú tzv. dutinu, niekde ste urobili chybu, ale nezúfajte. Makrónky naplňte, nechajte cez noc v chladničke a zjedzte, mali by byť mäkučké a na chuti im to neuberie. Problém nastáva, ak je dutina príliš veľká a celé vnútro makrónky vám klesne, vtedy sa vám po zahryznutí makrónka roztrúsi.
  • Hotové nenaplnené škrupinky môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe max. 2 dni a potom by ste ich už mali naplniť. Naplnené sa skladujú v chladničke, taktiež najlepšie vo vzduchotesnej nádobe.
  • Makrónky viete naplniť aj ozdobnou špičkou, budú tak vyzerať zaujímavejšie 😊